Aktiviteter 2010-2012

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bevarandet av ”gammelskogen” i Byvalla mot Sveaskog, våren 2010 – våren 2012

av Kristina Hallin, kontaktperson i Folkarekretsen, som blev medlem i SNF 2012. Kontakta mig gärna om ni står inför liknande situation.

I maj 2010 förberedde sig Sveaskog att slutavverka en gammal skog, nära 100 år, som ligger intill husen i Byvalla. Jag hade flyttat till byn året innan och hade upplevt denna skog som ett under av skönhet och glädje. Där fanns olika miljöer, en riktig sagoskog. Att den nu skulle kalhuggas fanns inte på kartan, så jag satte igång ett arbete för att få till stånd en ändring, alla bybor var lika förfärade. Efter ett tag fick jag också kontakt med SNF´s skogshandläggare, Malin Sahlin, som blev mitt stöd och hjälp i svåra situationer. Flera andra experter kom till byn för att hjälpa oss på olika sätt, detta stöd underlättade arbetet enormt.

Arbete pågick intensivt i 1,5 år.  Att varje dag kolla om det hördes några maskinljud från skogen, var väldigt påfrestande. Trots pågående dialog, skickade Sveaskog in entreprenörer som började underröja, men jag hann stoppa dem i tid. Till slut blev vi tvungna att kontakta tidningar, radio och TV.

Hösten 2011 kom jag på en idé att fråga kommunen om hjälp. Politiker och tjänstemän bjöds in till byn på fika och jag frågade om kommunen kunde byta skog med Sveaskog och de sa JA! Ni kanske kan ana vilken lättnad vi kände i byn – det var helt fantastiskt! Men det blev ett överklagande av andra partier och det tog ett halvår innan tjänstemännen på kommunen och Sveaskog var klara, så helt vi kunde inte slappna av – men allt var över våren 2012.

Detta var en SEGER FÖR MILJÖN/EKOSYSTEMET!